Voeten verzorgen: wat u móet weten

pedicure voeten

Veel klachten rond de voet zijn ‘schaamteklachten’, een kwaaltje of probleem waar je niet gauw met anderen en zelfs niet met de huisarts over praat. Vandaar dat de omvang van deze problemen groter is dan je zou denken. 

Draag goede schoenen

Waar wringt de schoen? Liefst nergens, want een schoen mag niet wringen. Hij moet in de breedte, in de lengte en in de hoogte goed zitten. Laat u dus geen schoenen aansmeren die ‘ingelopen’ moeten worden. Met gemiddeld 17.000 stappen per dag geeft een slechtzittende schoen sowieso problemen (eelt, misvormingen, likdoorns).

Verzorg uw nagels
Knip teennagels (die maandelijks zo’n 5 mm groeien) recht af en niet te kort. Vijl de hoeken een beetje bij, zodat ze niet de naburige tenen kunnen beschadigen. Niet rondknippen, want dat kan tot ingroeien van nagels leiden. Als u een infectie aan een nagel heeft, moet u het nagelschaartje na gebruik goed schoonmaken. Let ook op voor schimmelnagels en voetschimmel.

Bescherm uw nagels: vermijd druk op de tenen en de nagels. Draag op uw werk of in andere omstandigheden die daarom vragen, veiligheidsschoenen of schoenen die tegen een stootje kunnen. Nagels kunnen namelijk slecht tegen een stootje. Vermijd tot slot irritaties voor uw nagels door sterke wasmiddelen, kunstnagels, te kleine schoenen, te hoge hakken en dergelijke.

Oefenen is gezond
Voetoefeningen kunnen uw voet- en enkelspieren versterken en dat kan weer klachten voorkomen.

Jong geleerd, oud gedaan
Een kind kan niet inzien wat goed is voor zijn voeten. Als ouder draagt u daarvoor een bijzondere verantwoordelijkheid, vooral wat de kwaliteit van de schoenen betreft. Want een goede voetverzorging van jongsaf aan en goed schoeisel voorkomen veel problemen op latere leeftijd.