Voetschimmel behandelen

Voetschimmel behandelen is een ernstige zaak. In 1999 werd in het kader van het Achilles-project bekendgemaakt dat 45% van de mensen in Nederland een voetschimmel heeft, waarvan 30% een schimmelnagel. Risicogroepen voor schimmelinfecties zijn: mannen, ouderen, diabetici en mensen met een voetletsel. Wacht niet met voetschimmel behandelen! Hoe langer u wacht, hoe meer kans dat uw nagels geïnfecteerd geraken.

 

Voetschimmel behandelen methodes

Hoe kan u het beste voetschimmel behandelen? U moet uw voeten wassen met weinig zeep of met een huidvriendelijke zeep (bijvoorbeeld een PH5-wastablet) en goed afspoelen. Vervolgens moet u uw voeten zorgvuldig afdrogen, liefst met een aparte handdoek. De badruimte moet u ook na gebruik goed schoonmaken om verspreiding van de voetschimmel naar andere familieleden te voorkomen.

Dan brengt u twee keer per dag een anti-schimmelcrème (met miconazol, econazol, clotrimazol, terbinafine, ciclopirox of sulconazol) aan op de geïnfecteerde plekken. Na het verdwijnen van de klachten moet u nog een week met het behandelen doorgaan. Een voetschimmelbehandeling duurt gemiddeld vier weken. Tijdens het behandelen moet u in uw schoenen en sokken een anti-schimmelpoeder strooien om herinfectie te voorkomen. Was uw sokken op 60 °C. Bij chronische voetschimmel kan de huisarts u een miconazolcrème voorschrijven.

Als de behandeling van voetschimmel niet aanslaat, kunt u het beste een dermatoloog raadplegen. Deze kan vaststellen om welke voetschimmel het precies gaat en daar de behandeling op afstemmen. Nog beter dan voetschimmel behandelen is het om de voetschimmel te voorkomen. Zorg voor een goede hygiëne (van uzelf en van uw omgeving) en droog uw voeten goed af. Loop in openbare ruimtes (gym- en sportzalen, zwembaden en dergelijke) nooit op blote voeten of neem badslippers mee. Deze plaatsen zijn beruchte oorden om een voetschimmel op te lopen.

voetschimmel behandelen