20 tips voor het kopen van de juiste schoenen

Schoenen zijn uw bescherming tegen de harde buitenwereld en het middel waarmee u ongehinderd door het leven kunt lopen. Ze zijn uw redding, maar kunnen tegelijkertijd een bron van ellende zijn. Slechte, niet-passende schoenen kunnen uw voeten misvormen en over uw hele Iichaam van top tot teen pijnen veroorzaken.

schoenen kopen

TIP 1. Een Schoen moet ventileren/ademen vanwege het zweten van uw voeten. Goed leer doet dat en vormt zich bovendien in alle richtingen naar uw voet. Er bestaan tegenwoordig ook ademende kunststoffen (vooral voor sportschoenen).

TIP 2. De zolen moeten flexibel en toch sterk zijn. Een zool moet grip hebben en kan dus niet glad zijn (met uitzondering van dansschoenen).
Ook binnenzolen moeten van leer zijn (goed tégen voetschimmel) en verder enigszins veerkrachtig voor de schokdemping.

TIP 3. Schoenen moeten passen in de lengte, breedte en hoogte.

TIP 4. U moet uw tenen vrij kunnen bewegen. Helaas zijn de meeste schoenen tegenwoordig aan de voorkant te smal. Met kans op likdoorns. Voel of de schoenen stabiliteit bieden in de hiel bij het hielstuk.

TIP 5. Teken op een stuk karton de omtrek van uw blote voeten, knip dat uit en stop deze vormen in uw schoenen om de lengte en breedte te controleren.

TIP 6. Koop geen schoenen die knellen, ook al is het maar een beetje. Schoenen lopen nooit uit. Als ze niet gelijk comfortabel aanvoelen, koop ze dan niet.

TIP 7. Loop bij het passen van schoenen ook eens over een harde ondergrond. Dat geeft een ander beeld dan lopen op vloerbedekking.

TIP 8. Schoenen koopt u het beste aan het eind van de middag als uw voeten wat opgezet zijn. Neem de tijd om ongestoord en ongehaast te kunnen passen.

TIP 9. Laat uw voeten meten. Goede winkels hebben hiervoor apparatuur beschikbaar. Doe dit telkens u een nieuw paar aanschaft, want uw voeten veranderen met het verstrijken der jaren.

TIP 10. Fixeer u niet op uw maat. Dat wil wel eens per type schoen wat verschillen. Het gaat erom of een schoen goed past en lekker zit.

TIP 11. Bedenk dat uw voeten een verschillende lengte kunnen hebben; pas dus altijd beide schoenen.

TIP 12. Laat uw voeten eens controleren bij een voetverzorger of podotherapeut. U heeft eerder een (lichte) afwijking dan u denkt. Een inlegzool kan veel problemen verhelpen en eeltvorming voorkomen.

TIP 13. Gebruik schoenen waarvoor ze bedoeld zijn: wandelschoenen om te wandelen, sportschoenen om te sporten, dansschoenen om mee te dansen enzovoort.

TIP 14. Loop met mate op hoge hakken, want het is niet gezond. Koop voor het dagelijkse lopen andere schoenen dan hoge hakken.

TIP 15. Goede en gezonde schoenen zijn niet per definitie onmodieuze schoenen. Op internet kunt u de collecties van merken die zich specialiseren in gezonde schoenen bekijken en zien of ze u bevallen.

TIP 16. Vetersluitingen en klittenbanden zijn beter voor uw voeten dan andere sluitingen.

TIP 17. Er is wel een verband tussen prijs en kwaliteit, maar goede schoenen hoeven niet per definitie duur te zijn.

TIP 18. Maatschoenen zitten vanzelfsprekend erg goed, maar zijn vanwege alle handwerk ook heel duur.

TIP 19. Als u sportschoenen koopt voor dagelijks gebruik, houd er dan rekening mee dat na een half jaar de kwaliteit van de schokdemping snel terugloopt, ook al is aan de buitenkant alles nog mooi. Na 1000 km hebben deze schoenen het wel gehad.

TIP 20. Als u snel last heeft van verzwikkende enkels: een schoen met een goede hielkap of een goede inlegzool werkt als preventie beter dan hoge schoenen (die helpen echt niet tegen zwikken).